Stora mobila maskiner - Liebherr LG1750

Sundsutsikt lämnade tillfälligt kusten och fick då syn på detta ekipage som står uppställt på det gamla sockerbrukets område i Hasslarp.
Fordonet i fråga är en danskägd mobilkran tillverkad på Liebherrs fabrik i staden Ehingen som ligger vid floden Donau i södra Tyskland.
LG1750 som modellen heter är störst i sitt slag i världen och har en maximal höjd på 200 meter med högsta lyfthöjd på 191 meter.
Maximala vikt som kan lyftas är 750 ton med en svängradie (räckvidd) på 7 meter, den maximala svängradien är 136 meter,
Själva fordonet som mäter 19 meter i längd och 3 meter i bredd är egentligen bara ett fundament med stödben som utfällda
mäter 16 x 16 meter, kranmotor med styrhytt samt bommar och motvikter färdas på egna trailers vilket kan var lämpligt då LG1750 med allt
monterat har en totalvikt på 650 ton varav bara motvikterna är 170 ton. Motorn på fordonet är en Liebherr 8-cylindrig turbodiesel på 680 hk som
ger en maximal hastighet på 80km i timmen, styrning kan ske på alla 8 axlarna då i olika kombinationer beroende på hastigheten.
Kranmotorn är en Liebherr 6-cylindrig turbodiesel på 544 hk. Möter man denna på vägen gäller troligen störst kör först, eller?
Som synes är alla 8 axlarna svängbara
Mobilkranen som är helt ny står och blänker i solskenet
Från denna vinkeln ser den lite beskedligare ut
Som jämförelse ses här en Volvo V70 vid sidan om LG1750
Kranmotorn har en egen trailer
Varningsskylten där bak kan man inte påstå är en överdrift
Varje motviktsblock väger 12,5 ton, tillsammans väger blocken på bilden 125 ton
Huvudsidor:
Bilder:
All rights reserved www.sundsutsikt.se